Wednesday, October 4, 2017

Sauerkraut tarifi

Sauerkraut, Alman ve Avusturya mutfağının vazgeçilmezlerinden. Sauerkraut kelimesi Almanca'da "ekşi lahana" demek. Garnitür, salata gibi tüketilen bir tür turşu diyebiliriz. Faydaları çok, bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsak dostudur, probiyotik açıısndan zengindir, B12 desteği sağlar.

Malzemeler
2kg beyaz lahana, 20gr tuz
1kg kırmızı lahana, 10gr tuz
Steril edilmiş kavanozlar
Kağıt peçete veya tülbent,
İplik veya lastik
Ağırlık için kavanoz sayısı kadar küçük taşlar

Tarif
·         Lahanaları yıkayın ve suyunu süzdürdüğünüz lahananın göbeğindeki sert kısmı çıkarın.
·         Lahanayı mümkün olduğunca ince bir şekilde kesin.
·         Kesilen lahanaları geniş bir kaba alıp, üzerine tuzu ekleyin ve ovmaya başlayın.
·         Lahananın bolca suyu çıkana kadar ezin ve ovun.
·         Lahanaları çok sıkışık bir şekilde kavanoza doldurun ama üzerine suyunun çıktığına emin olun. Yani kavanozu ağzına kadar doldurmayın.
·         Sterilize edilmiş bir taş veya daha küçük bir kavanoz yardımıyla bastırarak, lahananaların büyük kavanozun dibine iyice sıkışmasını ve suyunun üzerine çıkmasını sağlayın.


·         Kavanozun ağzına peçete  gerin ve lastik veya iplikle bağlayarak sabitleyin.

·         1 hafta boyunca oda sıcaklığında güneş almayan bir yerde, mümkünse karanlıkta bu şekilde bekletin.
·         Bu arada beyaz baloncuklar oluşmaya başlayacak ve bu sağlıklı fermantasyonun belirtileri olacak.
·         1 haftanın sonunda kavanozun kapağını kapatarak, buzdolabına alın.
·         1 hafta da buzdolabında fermente olan lahanalar yemeye hazır olacaktır.
·         Buzdolabında 6 aya kadar saklayabilirsiniz.


No comments:

Post a Comment