Sauerkraut, Alman
ve Avusturya mutfağının vazgeçilmezlerinden. Sauerkraut kelimesi Almanca'da "ekşi lahana" demek. Garnitür, salata gibi tüketilen bir tür turşu diyebiliriz.
Faydaları çok, bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsak dostudur, probiyotik
açıısndan zengindir, B12 desteği sağlar.
Malzemeler
2kg beyaz lahana, 20gr tuz
1kg kırmızı lahana, 10gr tuz
Steril edilmiş kavanozlar
Kağıt peçete veya tülbent,
İplik veya lastik
Ağırlık için kavanoz sayısı kadar küçük
taşlar
Tarif
·
Lahanaları yıkayın ve suyunu süzdürdüğünüz lahananın göbeğindeki
sert kısmı çıkarın.
·
Lahanayı mümkün olduğunca ince bir şekilde kesin.
·
Kesilen lahanaları geniş bir kaba alıp, üzerine tuzu ekleyin ve
ovmaya başlayın.
·
Lahananın bolca suyu çıkana kadar ezin ve ovun.
·
Lahanaları çok sıkışık bir şekilde kavanoza doldurun ama üzerine
suyunun çıktığına emin olun. Yani kavanozu ağzına kadar doldurmayın.
·
Sterilize edilmiş bir taş veya daha küçük bir kavanoz yardımıyla
bastırarak, lahananaların büyük kavanozun dibine iyice sıkışmasını ve suyunun
üzerine çıkmasını sağlayın.
·
Kavanozun ağzına peçete gerin ve lastik veya iplikle
bağlayarak sabitleyin.
·
1 hafta boyunca oda sıcaklığında güneş almayan bir yerde,
mümkünse karanlıkta bu şekilde bekletin.
·
Bu arada beyaz baloncuklar oluşmaya başlayacak ve bu sağlıklı
fermantasyonun belirtileri olacak.
·
1 haftanın sonunda kavanozun kapağını kapatarak, buzdolabına
alın.
·
1 hafta da buzdolabında fermente olan lahanalar yemeye hazır
olacaktır.
·
Buzdolabında 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
No comments:
Post a Comment